
A la primera meitat del s. XIX un poderós home de negocis català, Josep Xifré, va fer construir els anomenats “Porxos d’en Xifré” al Passeig d’Isabel II. A l’hora de desenvolupar els plànols, ell tenia molt clar que l’edifici havia de disposar de porxos similars als de les principals places de París i als de l’emblemàtica rue Rivoli.
Va instal·lar al nou edifici el seu domicili, les seves oficines i un gran cafè de luxe. L’establiment tenia set portes per al públic i una octava per a l’entrada de personal i gènere.

Per gerenciar el cafè va buscar un restaurador de prestigi i el 1836, Josep Cuyàs el va inaugurar amb el nom de “Cafè de les 7 Portes”.
Posteriorment el negoci va passar a mans del Joan Biscamps i després de Bertomeu Grau, i no va ser fins al 1929 que el Xef Morera va assumir la direcció de l’establiment i el va convertir en un restaurant, canviant el nom a “Restaurant de les 7 Portes”, i el va situar com un referent de la ciutat i un lloc de trobada de periodistes, intel·lectuals, polítics...

A començament dels anys 40, va decidir traspassar-lo i el 1942, un grup de comerciants de la Llotja, clients habituals de l’establiment, van convèncer Paco Parellada, amo de la mítica Fonda Europa de Granollers i membre d’una de les més prestigioses nissagues de restauradors i fondistes de Catalunya des de 1771, de fer-se càrrec del restaurant barceloní, juntament amb la seva filla Carme Parellada i el seu gendre Joan Solé, que inicien una de les èpoques més exitoses del restaurant.
Les suculentes paelles i una colla de receptes tradicionals catalanes com ara els pessols ofegats, les sarsueles i invencions com el “pijama” (que Paco Parellada va inventar a partir del Peach Melba d’Escoffier), es van convertir en un aparador de la cuina popular. Servides amb generositat, van encetar un nou estil de servei que va convertir el 7 Portes en un dels restaurants més populars i mítics de Catalunya.

El 1980 Francesc Solé Parellada es fa càrrec de la direcció del restaurant, pren el relleu i dona continuïtat a la tradició de fa més de 300 anys de la família Parellada. Següent hereu de la tradició de servei al client, generositat i bona cuina, que tant va predicar el seu avi, el cèlebre Paco Parellada, un dels grans referents gastronòmics a Catalunya, porta el restaurant al segle XXI.
No és fàcil mantenir la continuïtat d’un establiment emblemàtic i centenari. Això és possible gràcies a la flexibilitat dels propietaris a l’hora d’adaptar-se als canvis a les diferents èpoques i en el temps. L’any 2016 el Restaurant 7 Portes celebrarà el seu 180è aniversari i el seu futur està garantit.

El 7 Portes està situat en un edifici d’interès arquitectònic nacional i ha estat espectador privilegiat i protagonista de molts fets històrics de Barcelona. Va ser el primer edifici de la ciutat que va disposar d'aigua corrent i la primera fotografia feta a Espanya va escollir aquest edifici.
Les parets del restaurant han estat, al llarg dels anys, testimoni de celebracions diverses, grans històries, importants decisions, moments entranyables... i a les seves taules s’han assegut tot tipus de celebritats. Més de 50 premis Nobel, artistes com Picasso, Miró, Alberti, Dalí, músics i tenors com Plácido Domingo, escriptors, actors com Robert de Niro o Harrison Ford, científics com Alexandre Fleming, etc., són només alguns noms d’una llarga llista de clients i amics.
Diferents plaques als nostres salons mostren els seients que van ocupar algunes d’aquestes celebritats.




