header_coleccio7P

La Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana, materialitza una iniciativa de la família Solé Parellada que té per objectiu divulgar la història de la gastronomia a Catalunya, gràcies a l’estudi i la publicació dels seus receptaris més significatius. Per fer efectiu aquest propòsit i garantir-ne el rigor, l’any 2013 es va crear un comitè científic que elabora l’estudi i la tria dels receptaris. Aquest comitè està format pels investigadors  A. Riera (UB), J. Santanach (UB), A. Massanes (Fundació Alicia) J. M. Cela (BSC-UPC), J. Contreras (UB) i F. Solé Parellada (UPC). El comitè  fa la selecció prèvia de les obres a publicar i ha establert un pla de recerca que inclou l’anàlisi dels llibres, el seu entorn econòmic, alimentari, històric i els objectius i metodologia d’anàlisi de l’evolució d’aquests set segles de gastronomia catalana.

cartell_llibres

Llibres de la col·lecció

Llibre de Sent Soví

El receptari medieval més antic

El Llibre de Sent Soví és el receptari més antic conservat en llengua catalana (segle XIV) i el primer a Espanya. Les receptes del Sent Soví son una síntesi de l’alta cuina catalana de la seva època i s’hi troben les arrels i fonaments de la seva historia. Per facilitar l’accés al text, se n’ofereix la versió medieval, acarada a una adaptació al català modern i també tres capítols dedicats a explicar el moment històric, cultural i gastronòmic.

Amb aquest volum s’inicia la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana, que proposa un llarg recorregut, des dels receptaris més antics, fins als de la segona meitat del segle XX, amb la finalitat de posar de manifest l’evolució, les transformacions i la continuïtat de la cuina catalana.

Llibre d’aparellar de menjar

Un llibre amb una història sorprenent

El Llibre d’aparellar de menjar es tracta del receptari més extens de la cuina medieval catalana. No havia estat mai publicat; és per tant un llibre inèdit, que ara es fa accessible al gran públic.

Els textos van ser compilats aproximadament a mitjans del segle XIV o una mica més tard. Aquest volum conté la transcripció de les receptes originals i, per facilitar-ne la comprensió, una versió acarada en català actual. El text inclou tres extensos capítols introductoris en els quals s’exposa el marc cultural i polític en què es va escriure, el marc gastronòmic i alimentari i també un estudi aprofundit del propi llibre, tant d’ingredients, com de les salses i els procediments, a càrrec de la Fundació Alicia. També inclou un conjunt d’infografies que il·lustren el text i faciliten el seguiment.

Llibre de totes maneres de potatges

Manuscrit de finals del segle XIV començaments del XV

El receptari ens mostra la consolidació de la cuina catalana medieval, al voltant d’un eix gastronòmic ric i harmònic.


És un llibre professional que endreça les receptes per àmbits, dedica capítols a com tractar els ingredients, suggereix millores en els procediments i aconsella normes d’higiene i com millorar sabors i textures.
La reproducció del text original i de la versió al català modern ve acompanyada d’una anàlisi sobre les pràctiques gastronòmiques de l’època, i sobre l’arquitectura culinària del conjunt de receptes.

Llibre del Coc

Aquest es el quart volum de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana, que proposa un llarg recorregut, des dels receptaris més antics, fins als de la segona meitat del segle XX, amb la finalitat de posar de manifest l’evolució, les transformacions i la continuïtat de la cuina catalana.

Art de la Cuina

Art de la Cuina, conservat en un únic manuscrit, és el primer llibre de cuina de les Illes Balears del qual es té noticia. Recull les arrels més antigues de la pràctica culinària de Menorca, sobretot la de les clases populars, adaptades a la senzillesa i als costums franciscans.

logo-vector-obra-social-la-caixa