El Restaurant 7 Portes i l’Editorial Barcino presenten el segon volum de la Col·lecció 7P de receptaris històrics de cuina catalana
El receptari més extens de la cuina medieval.
El Llibre d’aparellar de menjar no havia estat mai publicat; és per tant un llibre inèdit, que ara es fa accessible al gran públic.
Els textos van ser compilats aproximadament a mitjans del segle XIV o una mica més tard. Aquest volum conté la transcripció de les receptes originals i, per facilitar-ne la comprensió, una versió acarada en català actual. El text inclou tres extensos capítols
introductoris en els quals s’exposa el marc cultural i polític en què es va escriure, el marc gastronòmic i alimentari i també un estudi aprofundit del propi llibre, tant d’ingredients, com de les salses i els procediments, a càrrec de la Fundació Alicia. També inclou un conjunt d’infografies que il·lustren el text i faciliten el seguiment.
El Llibre d’aparellar de menjar és l’únic manuscrit supervivent d’un text que devia tenir diverses còpies, i que està dipositat a la Biblioteca de Catalunya. Malgrat estar incomplet, com es demostra amb la frase interrompuda a la recepta número 279, l’última recollida en aquest volum, és el més extens dels receptaris medievals.
La Col·lecció 7 Portes creix
La Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana, materialitza una iniciativa de la família Solé Parellada que té per objectiu divulgar la història de la gastronomia a Catalunya, gràcies a l’estudi i la publicació dels seus receptaris més significatius. Per fer efectiu aquest propòsit i garantir-ne el rigor, l’any 2013 es va crear un comitè científic que elabora l’estudi i la tria dels receptaris. Aquest comitè està format pels investigadors A. Riera (UB), J. Santanach (UB), A. Massanes (Fundació Alicia) J. M. Cela (BSC-UPC), J. Contreras (UB) i F. Solé Parellada (UPC). El comitè fa la selecció prèvia de les obres a publicar i ha establert un pla de recerca que inclou l’anàlisi dels llibres, el seu entorn econòmic, alimentari, històric i els objectius i metodologia d’anàlisi de l’evolució d’aquests set segles de gastronomia catalana.