El Pijama del 7 Portes, un postre icònic amb una dolça història
Les postres són aquella part dels àpats on després d'haver gaudit d'un primer i d'un segon plat, i ves a saber si d’un tercer, culminen amb la frescor d'una fruita o amb algun pecat dolç.
Per molts, ja una mica grans, el Pijama és un referent de la infància, on els pijames eren les postres excepcionals de moltes celebracions.
L'origen d'aquest conegut postre el trobem en el nostre restaurant, el 7 Portes. L'any 1951 a Barcelona uns mariners americans van anar a dinar al 7 Portes. Després de l'àpat van demanar un "Pêche Melba", unes postres originàries de França creades pel prestigiós xef francès Auguste Escoffier a finals del segle XIX en homenatge a la cantant d'òpera Nellie Melba. Aquest postre s’elaborava amb gelat de vainilla, préssec en almívar i per sobre un culis de gerds.
En Paco Parellada, en aquell moment propietari del restaurant, atès que no tenia aquestes postres a la carta, va decidir improvisar creant un postre semblant amb préssec en almívar, flam, una bola de gelat i nata muntada. El va anomenar pijama per la seva similitud fonètica amb "Pêche Melba".
Cada any, molts clients segueixen gaudint al 7 Portes de la recepta clàssica que es va originar anys enrere al nostre obrador. El Pijama es una exquisida combinació que s'ha de menjar centrant-nos en el suau flam d'ou acompanyant-lo amb la resta d'ingredients. El gran secret d'aquestes postres és la seva senzillesa, una combinació, que tot i tenir molts ingredients, tots lliguen i donen sentit a aquesta delícia pel paladar.
Actualment es tracta d'un postre amb una certa essència kitsch del que s’està tornant a parlar molt gràcies a històries tan elegants com la d'en Ferran Adrià en l'últim sopar que va oferir al Bulli, on va reinventar el característic "Pêche Melba". Nombrosos establiments catalans també han fet versions de l'emblemàtic pijama, , i arreu del mon també el podeu trobar a llocs tant llunyans com el Mercado Little Spain de Nova York. Segur que molts de vosaltres a casa també heu gaudit alguna vegada de la vostra pròpia versió.
Voleu conèixer una mica més d'aquesta història? AQUÍ podeu escoltar al Paco Solé Parellada, al programa Un restaurant caníbal a Berlín de Catalunya Ràdio.
Noticias relacionadas
El Restaurante22/07/2020
Continua el servicio 7 Portes PARA LLEVAR
Nuevamente, el Restaurante 7 Portes deberá permanecer cerrado los próximos 15 días, de acuerdo con la orden de la Generalitat de Catalunya para intentar contribuir a la mejora de la situación actual ocasionada por el Covid-19….
El Restaurante 7 Portes os invita a que busquéis vuestras Madalenas de Proust a través de una Cena del Chef elaborada haciendo hincapié en lo que cuando saboreamos nos transporta más allá y que a menudo no tenemos…
Les 7 Portes. Vida y milagros de un Restaurante – Vila Viniteca
El Sr. Solé Parellada nos cuenta la historia del 7 Portes en Vila Viniteca. Hace más de setenta años que estoy involucrado en la vida del Restaurant de les 7 Portes. Nací bajo los Porxos d’en Xifré (Los Pórticos de Xifré), donde está situado el